Select Page

Matthew 7

Matthew 7


 

102. (D-M) As Jesus continued to teach his disciples, he said all of the following EXCEPT:

         A. Judge not, that ye be not judged

         B. With what judgment ye judge, ye shall be judged, and with what measure ye mete, it shall be measured to you

         C. Be ye like-minded, having the same love and being of one accord and of one mind

         D. Why beholdest thou the mote that is in thy brother’s eye, but considerest not the beam that is in thine own eye?

         E. Wilt thou say to thy brother, ‘Let me pull the mote out of thine eye’ while there is a beam in thine own eye?

         F. First cast out the beam from thine own eye, and then shalt thou see clearly to cast the mote out of thy brother’s eye

                                                                                                                                                         [Answer: C   (Matthew 7:1-5)]

 

103. (D-M) Which of the following teachings of Jesus is misquoted?

         A. Give not that which is holy unto the dogs, neither cast ye your pearls before swine, lest they trample them under their feet, and turn again and rend you

         B. Ask, and it shall be given you; seek, and ye shall find; knock, and it shall be opened unto you 

         C. For every one that asketh, receiveth; and he that seeketh, findeth; and to him that knocketh it shall be opened

         D. What man is there of you, whom if his son ask grain, will he give him dirt? Or if he ask a piece of meat, will he give him a scorpion?

         E. If ye then, being evil, know how to give good gifts unto your children, how much more shall your Father which is in heaven give good things to them that 

             ask him?

                                                                                                                                                         [Answer: D   (Matthew 7:6-11)]

 

104. (D-M) As Jesus continued to teach his disciples, he said all of the following EXCEPT:

         A. All things whatsoever ye would that men should do to you, do ye even so to them, for this is the law and the prophets

         B. If a man would preach any other gospel unto you than that which I have preached unto you, let him be accursed

         C. Enter in at the strait gate; for wide is the gate, and broad is the way that leadeth to destruction, and many there be which go in thereat

         D. Strait is the gate and narrow is the way, which leadeth unto life, and few there be that find it

                                                                                                                                                         [Answer: B   (Matthew -14)]

 

105. (D-E) Jesus warned his disciples about false prophets which would come in sheep’s clothing, but who inwardly were ravening wolves.  He told them they 

        could know these false prophets by their _________.

         A. Fruits

         B. Works

         C. Voices

         D. Countenances

         E. Words

                                                                                                                                                         [Answer: A   (Matthew -16)]

 

106. (D-M) While teaching concerning false prophets, Jesus made all of the following comparisons EXCEPT:

         A. Do men gather grapes of thorns, or figs of thistles?

         B. Every good tree bringeth forth good fruit, but a corrupt tree bringeth forth evil fruit

         C. A good tree cannot bring forth evil fruit, neither can a corrupt tree bring forth good fruit

         D. Every tree that bringeth not forth good fruit is hewn down, and cast into the fire

         E. A corrupt branch, even though grafted into a natural tree, will still bear evil fruit

         F. By their fruits ye shall know them

                                                                                                                                                         [Answer: E   (Matthew -20)]

 

107. (D-M) Jesus taught all of the following truths to his disciples EXCEPT:

         A. Not every one that saith unto me, Lord, Lord, shall enter into the kingdom of heaven; but he that doeth the will of my Father which is in heaven

         B. Many will say unto me in that day, Lord, Lord, have we not prophesied in thy name? and in thy name cast out devils? and in thy name done many 

              wonderful works? 

         C. The god of this world hath blinded the minds and hearts of them which believe not, and the glorious light of the gospel shines not in their souls

         D. To the unfaithful, I will profess unto them, I never knew you: depart from me, ye that work iniquity

         

                                                                                                                                                         [Answer: C   (Matthew -23)]

 

108. (D-E) Jesus taught all of the following truths to his disciples EXCEPT:

         A. Whosoever heareth these sayings of mine, and doeth them, I will liken him unto a wise man, which built his house upon a rock

         B. Rain descended, and floods came, and the winds blew, and beat upon that house [built upon a rock], and it fell not: for it was founded upon a rock           

         C. Every one that heareth these saying of mine, and doeth them not, shall be likened unto a foolish man, which built his house upon the sand

         D. The rain descended, and the floods came, and the winds blew, and beat upon that house [built upon sand], and it fell, and great was the fall of it

         E. Great shall be the fall of the houses of those who have itching ears and wagging tongues

                                                                                                                                                         [Answer: E   (Matthew -27)]

 

109. (H-M) As Jesus concluded his sermon, the people were astonished at his doctrine.  Why were the people astonished?

         A. Because he taught them as one having wisdom, and not as the Pharisees

         B. Because he taught them as one having authority, and not as the scribes

         C. Because he taught them as one having knowledge, and not as the Sadducees

         D. Because he taught them as one having power, and not as the Samaritans

         E. Because he taught them as one having insight, and not as the priests of the synagogues

                                                                                                                                                         [Answer: B   (Matthew -29)]

 


Click here
to return to the top of this quiz section
Click here to return to the
New Testament menu page
Click here to return to the
Main Menu page