Select Page

Matthew 5

Matthew 5


 

057. (H-M) As chapter 5 of Matthew opens, Jesus went up into a mountain.  Why did he do that?

         A. Because he saw the multitudes that were following him

         B. Because his disciples asked him to

         C. Because he wanted to commune with his Father

         D. Because he wanted to be alone

         E. None of the above

                                                                                                                                                         [Answer: A   (Matthew 5:1)]

 

058. (H-M) Once Jesus was “set” up on the mountain, who came unto him?

         A. The multitudes

         B. The Gentiles

         C. All of the house of Israel

         D. His disciples

         E. His followers

                                                                                                                                                         [Answer: D   (Matthew 5:1)]

 

059. (D-M) As Jesus opened his mouth and taught his disciples, he said all of the following EXCEPT:

         A. Blessed are the poor in spirit, for theirs is the kingdom of heaven

         B. Blessed are they that mourn, for they shall be sanctified

         C. Blessed are the meek, for they shall inherit the earth

         D. Blessed are they which do hunger and thirst after righteousness, for they shall be filled

         E. Blessed are the merciful, for they shall obtain mercy

                                                                                                                                                         [Answer: B   (Matthew 5:3-7)]

 

060. (D-M) As Jesus taught his disciples, he said all of the following EXCEPT:

         A. Blessed are the pure in heart, for they shall see God

         B. Blessed are the peacemakers, for they shall be called the children of God

         C. Blessed are they which are persecuted for righteousness’ sake, for theirs is the earth and the fullness thereof

         D. Blessed are ye, when men shall revile you and persecute you, and shall say all manner of evil against you falsely, for my sake

         E. Rejoice, and be exceeding glad, for great is your reward in heaven, for so persecuted they the prophets which were before you

                                                                                                                                                         [Answer: C   (Matthew 5:8-12)]

 

061. (D-E) The Book of Mormon, in 3 Nephi 12:3, adds an important phrase to the beatitude concerning the poor in spirit.  It reads, “Blessed are the poor in spirit 

        __________________, for theirs is the kingdom of heaven.

         A. Who delight in the scriptures

         B. Who choose the right

         C. Who come unto me

         D. Who hold to the iron rod

         E. Who are in the world but are not of the world

                                                                                                                                                         [Answer: C   (Matthew 5:3, footnote)]

 

062. (D-E) The Book of Mormon, in 3 Nephi 12:6, adds an important phrase to the beatitude concerning those who hunger and thirst after righteousness.  It reads, 

        “And blessed are all they who do hunger and thirst after righteousness, for they shall be filled __________________.

         A. With bread and water

         B. With the words of eternal life

         C. With blessings beyond measure

         D. With power from on high

         E. With the Holy Ghost

                                                                                                                                                         [Answer: E   (Matthew 5:6, footnote)]

 

063. (D-M) Concerning salt, Jesus taught all of the following principles to his disciples EXCEPT:

         A. Let your speech be always with grace, seasoned with salt

         B. Ye are the salt of the earth

         C. If the salt has lost its savor, wherewith shall the earth be salted

         D. Salt that has lost its savor is good for nothing

         E. Salt that has lost its savor should be cast out

         F. Salt that has lost its savor will be trodden under the foot of man

                                                                                                                                                         [Answer: A   (Matthew )]

 

064. (D-M) Concerning light, Jesus taught all of the following principles to his disciples EXCEPT:

         A. Ye are the light of the world

         B. A city that is set on a hill cannot be hid

         C. Men should not light a candle and put it under a bushel

         D. My word is a lamp unto your feet, and a light unto your path

         E. Men should light a candle and put it on a candlestick, thus giving light to all that are in the house

         F. Let your light so shine before men, that they may see your good works, and glorify your Father which is in heaven

                                                                                                                                                         [Answer: D   (Matthew -16)]

 

065. (D-E) Concerning the law and commandments, Jesus taught all of the following EXCEPT:

         A. Think not that I am come to destroy the law or the prophets

         B. I am not come to destroy [the law], but to fulfill [it]

         C. Inasmuch as ye have kept one of the least of these my commandments, ye have kept them all

         D. Till the heaven and the earth pass, one jot or one tittle shall in no wise pass from the law, till all be fulfilled

         E. Whosoever shall break one of these least commandments, and shall teach men so [to do], he shall be called the least in the kingdom of heaven

         F. Whosoever shall do and teach [the commandments], the same shall be called great in the kingdom of heaven

                                                                                                                                                         [Answer: C   (Matthew -19)]

 

066. (D-M) Complete the following statement made by Jesus during the Sermon on the Mount: “…except your righteousness shall exceed the righteousness of the 

        _____________________, ye shall in no case enter into the kingdom of heaven.”

         A. Samaritans

         B. Scribes and Pharisees

         C. Moabites

         D. Gentiles

         E. Hypocrites and traitors

         F. Sadducees and Sanhedrin

                                                                                                                                                         [Answer: B   (Matthew )]

 

067. (D-E) Concerning killing and anger, Jesus said all of the following EXCEPT:

         A. Ye have heard that it was said by them of old time, Thou shalt not kill

         B. Ye have heard that it was said by them of old time, Whosoever shall kill shall be in danger of the judgment

         C. Whosoever is angry with his brother without a cause shall be in danger of the judgment

         D. Whosoever shall say to his brother, Raca, shall be in danger of the council

         E. Whosoever shall say to his brother, Go up thou bald head, shall smell sulphur and brimstone

         F. Whosoever shall say, Thou fool, shall be in danger of hell fire

                                                                                                                                                         [Answer: E   (Matthew -22)]

 

068. (D-M) True or false: In the Joseph Smith translation of Matthew 7:22, the phrase ‘without a cause’ is eliminated from Jesus’ statement of “…whosoever is angry with his brother without a cause shall be in danger of the judgment.”

                                                                                                                                                         [Answer: True   (Matthew , footnote)]

 

069. (D-D) Jesus said to his disciples, “Whosoever shall say to his brother, Raca, shall be in danger of the council:…”  What does the word ‘Raca’ suggest?

         A. Contempt and derision

         B. Hatred and loathing

         C. Shame and disgust

         D. Insanity and idiocy

                                                                                                                                                         [Answer: A   (Matthew , footnote)]

 

070. (D-M) Jesus said to his disciples, “Whosoever shall say to his brother, Raca, shall be in danger of the council:…”  According to the footnote for that verse, 

        what does “…in danger of the council:…” mean?

         A. Under penalty of the law

         B. Responsible to Roman authority

         C. Subject to the Sanhedrin

         D. In contempt of the Council of the Twelve

         E. Punishable by the Scribes and Pharisees

                                                                                                                                                         [Answer: C   (Matthew , footnote)]

 

071. (D-M) True or false:  Jesus said to his disciples, “…but whosoever shall say, Thou fool, shall be in danger of hell fire.”

                                                                                                                                                         [Answer: True   (Matthew )]

 

072. (D-E) Jesus told his disciples that if they brought a gift to the altar and then remembered that their brother had ought against them, they were to do all of the 

        following EXCEPT:

         A. Leave the gift at the altar

         B. Apologize to the priest officiating at the altar

         C. Go their way

         D. Reconcile themselves to their brother

         E. Come and offer the gift after reconciliation

                                                                                                                                                         [Answer: B   (Matthew -24)]

 

073. (D-M) Concerning agreeing with adversaries, Jesus said all of the following to his disciples EXCEPT:

         A. Agree with thine adversary quickly while you are in the way with him

         B. If you don’t agree with your adversary, you could at any time be delivered before a judge by your adversary

         C. The judge could deliver you to an officer

         D. You could be cast into prison

         E. Thou shalt by no means come out thence [from prison] till thou hast paid the uttermost farthing

         F. By agreeing quickly with an adversary, you are expressing the highest degree of humility within the law of Moses

                                                                                                                                                         [Answer: F   (Matthew -26)]

 

074. (D-E) Jesus told his disciples that those of olden times had said, “Thou shalt not commit adultery.” Jesus, however, taught them that “…whosoever looketh on 

        a woman to lust after her hath committed adultery with her __________________________.”

         A. Continually in his mind

         B. Already in his soul

         C. Continually in his very being

         D. Already in his heart

         E. Unrighteously in his thoughts

                                                                                                                                                         [Answer: D   (Matthew -28)]

 

075. (D-M) Speaking of offensive right eyes and hands, which of the following did Jesus teach to his disciples?

         A. If thy right eye offend thee [cause thee to stumble], pluck it out and cast it from thee

         B. If thy right hand offend thee, cut it off and cast it from thee

         C. It is profitable for thee that one of thy members should perish, rather than thy whole body should be cast into hell

         D. All of the above were taught by Jesus to his disciples

                                                                                                                                                         [Answer: D   (Matthew -30)]

 

076. (D-M) Jesus pointed out to his disciples that in former times it was said, Whosoever shall put away his wife, let him give her a ___________________.

         A. Writing of divorcement

         B. Clean bill of health

         C. Statement of absolution

         D. Declaration of annulment

         E. Decree of separation

                                                                                                                                                         [Answer: A   (Matthew )]

 

077. (D-M) Jesus told his disciples that whosoever puts away his wife, save for the cause of fornication, causes her to do what?

         A. Lose her salvation

         B. Become single

         C. Commit adultery

         D. Stray from the truth

         E. Stumble and fall

                                                                                                                                                         [Answer: C   (Matthew )]

 

078. (D-E) True or false: Jesus said that whosoever marries her that is divorced commits adultery.

                                                                                                                                                         [Answer: True   (Matthew )

 

079. (D-M) Jesus told his disciples that those of olden times said, “Thou shalt not forswear [perjure] thyself, but shalt perform unto the Lord ____________.”

         A. Thine ablutions

         B. Thy sacrifices

         C. Thine anointings

         D. Thine offerings

         E. Thine oaths

                                                                                                                                                         [Answer: E   (Matthew )]

 

080. (D-M) Jesus told his disciples to NOT swear by all of the following EXCEPT:

         A. Heaven, for it is God’s throne

         B. The earth, for it is God’s footstool

         C. Jerusalem, for it is the city of the great King

         D. The sea, for it is God’s fountain

         E. Thy head, because you can’t make one hair white or black

                                                                                                                                                         [Answer: D   (Matthew -36)]

 

081. (D-E) In place of swearing or forswearing, what counsel did Jesus give his disciples?

         A. Let your communication be ‘I will go, I will do’, for whatsoever is more than these cometh of pride

         B. Let your communication be ‘Yea, yea, nay, nay’, for whatsoever is more than these cometh of evil

         C. Let your communication be ‘My word is my honor’, for whatsoever is more than this cometh of deception

         D. Let your communication be ‘Sufficient unto the day is the evil thereof’, for whatsoever is more than this cometh of the adversary

         E. Let your communication be ‘Thy will be done’, for whatsoever is more than this cometh of disobedience

                                                                                                                                                         [Answer: B   (Matthew )]

 

082. (D-M) Rather than following the Old Testament belief of ‘…an eye for an eye and a tooth for a tooth…’, Jesus admonished his disciples to do all of the 

        following EXCEPT:

         A. Resist not evil, but whosoever shall smite thee on thy right cheek, turn to him the other also

         B. If any man sues thee at the law and takes away thy coat, let him have thy cloke also

         C. Rejoice if men despitefully use you, for persecution is the heritage of the faithful

         D. Whosoever compels thee to go a mile, go with him twain

         E. Give to him that asks thee, and from him that would borrow of thee turn not thou away

                                                                                                                                                         [Answer: C   (Matthew -42)]

 

083. (D-M) Jesus reminded his disciples that they had often heard the saying, ‘Thou shalt love thy neighbor and hate thine enemy.’  Jesus, however, told his 

        disciples to do all of the following EXCEPT:

         A. Love your enemies

         B. Bless them that curse you

         C. Do good to them that hate you

         D. Pray for them which despitefully use you

         E. Pray for them which persecute you

         F. Fast for them which refer to you as a hiss and a byword

                                                                                                                                                         [Answer: F   (Matthew -44)]

 

084. (D-M) Jesus admonished his disciples to pray for them that despitefully used them in order that they __________________.

         A. Would be the children of their Father which is in heaven

         B. Would be called the children of the Firstborn

         C. Would inherit a place in the many mansions of the Father

         D. Would have their callings and elections made sure

                                                                                                                                                         [Answer: A   (Matthew -45)]

 

085. (D-M) Which one of the following statements accurately states a teaching of Jesus to his disciples?

         A. The Father maketh his sun to rise in the east, and his moon to set in the west

         B. The Father maketh his sun to rise in its glory, and he sendeth hail to humble the haughty

         C. The Father maketh his sun to rise on the Scribes and Pharisees, and he sends rain on the poor and the needy

         D. The Father maketh his sun to rise on the evil and on the good, and he sendeth rain on the just and the unjust

         E. The Father maketh his sun to light the way for all his children, and he sendeth rain to water their crops

                                                                                                                                                         [Answer: D   (Matthew )]

 

086. (D-D) Jesus asked his disciples the following question: ‘For if ye love them which love you, what reward have ye?’  What did Jesus say next?

         A. Do not even the harlots the same?

         B. Do not even the publicans the same?

         C. Do not even the hypocrites the same?

         D. Do not even the Scribes and Pharisees the same?

         E. Do not even the Gentiles the same?  

                                                                                                                                                         [Answer: B   (Matthew )]

 

087. (D-D) Fill in the missing phrase in the following statement by Jesus.  “And if ye_____________________ only, what do ye more than others? do not even the 

        publicans so?

         A. Feed the hungry

         B. Mingle with the righteous

         C. Minister to your neighbors

         D. Salute your brethren

         E. Attend your synagogue

                                                                                                                                                         [Answer: D   (Matthew )]

 

088. (D-E) True or false: Jesus admonished his disciples to be perfect, even as their Father which is in heaven is perfect.

                                                                                                                                                         [Answer: True   (Matthew )]

 


Click here
to return to the top of this quiz section
Click here to return to
the New Testament menu page
Click here to return to the
Main Menu page