Select Page

Matthew 4

Matthew 4


 

043. (D-M) The Joseph Smith Translation of the New Testament makes it clear that Jesus was not led up of the Spirit into the wilderness to be tempted of the devil 

        (as stated in the King James Version), but to _________ :

         A. Be with God

         B. Be alone

         C. Commune with the Spirit

         D. Eat locust and wild honey

         E. Seek, ponder, and pray

                                                                                                                                                         [Answer: A   (Matthew 4:1, footnote also)]

 

044. (H-M) After Jesus was led of the Spirit into the wilderness, all of the following happened EXCEPT:

         A. Jesus fasted forty days and forty nights, and was hungry

         B. The temptor came and said: If thou be the Son of God, command that these plants be made into bread

         C. Jesus responded by saying: It is written that man shall not live by bread alone, but by every word that proceedeth out of the mouth of God

         D. The spirit [Joseph Smith translation] took Jesus into the holy city and placed him on the pinnacle of the temple

         E. The temptor then said to Jesus: If thou be the Son of God, cast thyself down

                                                                                                                                                         [Answer: B   (Matthew 4:2-6)]

 

045. (D-D) Jesus quoted an Old Testament passage to the temptor which states that man shall not live by bread alone, but by every word that proceedeth out of 

        the mouth of God.  Where in the Old Testament is that passage found?

         A. Exodus 8:3

         B. Leviticus 8:3

         C. Numbers 8:3

         D. Deuteronomy 8:3

         E. Joshua 8:3

                                                                                                                                                         [Answer: D   (Matthew 4:4, footnote)]

 

046. (D-E) With Jesus on the pinnacle of the temple, the temptor said unto him: If thou be the Son of God, cast thyself down.  The temptor then quoted which 

        scriptural passage:

         A. If your eye be single to God’s glory, your body shall be filled with light and you will be preserved

         B. God said, Look unto me in every thought, doubt not, fear not

         C. He shall give his angels charge concerning thee: and in their hands they shall bear thee up, lest at any time thou dash thy foot against a stone 

         D. Time flies on wings of lightning

         E. Peace be unto thy soul: thine adversity and thine afflictions shall be but a small moment

                                                                                                                                                         [Answer: C   (Matthew 4:6)]

 

047. (D-E) True or false: When the temptor tempted Jesus to cast himself off the pinnacle of the temple, Jesus responded by saying: It is written, Thou shalt not tempt the Lord thy God.

                                                                                                                                                         [Answer: True   (Matthew 4:7)]

 

048. (D-M) Next Jesus was taken by the spirit to a high mountain.  All of the following things happened there EXCEPT:

         A. The temptor showed Jesus all the kingdoms of the world and the glory of them

         B. The temptor said to Jesus: All these things will I give thee, if thou wilt fall down and worship me

         C. Jesus said to Satan: Get thee hence, Satan, for it is written, Thou shalt worship the Lord thy God, and him only shalt thou serve

         D. Satan at that point left Jesus

         E. As Satan left, he lifted his head in pride and laughed aloud

         F. Angels came and ministered to Jesus

                                                                                                                                                         [Answer: E   (Matthew 4:8-11)]

 

049. (H-M) After Jesus’ temptations and his encounter with the temptor, all of the following happened EXCEPT:

         A. Jesus heard that John had been imprisoned, and he traveled to Galilee

         B. As Jesus traveled to Galilee, he avoided traveling through the land of Samaria

         C. Arriving in Galilee, Jesus first visited Nazareth

         D. Leaving Nazareth, Jesus went to dwell in Capernaum, a town on the coast of the sea of Galilee in the borders of the lands of  Zabulon and Nephthalim

                                                                                                                                                         [Answer: B   (Matthew -13)]

 

050. (H-M) By living in Capernaum, Jesus fulfilled a specific prophecy spoken by the prophet Isaiah.  The prophecy said all of the following EXCEPT: 

         A. A famine shall be in the land, not a famine of bread and water, but a famine of hearing the words of the Lord

         B. The lands of Zabulon and Nephthalim are by the way of the sea, beyond Jordan, the Galilee of the Gentiles

         C. The people of those lands, which sat in darkness, saw great light

         D. To those who sat in the region and shadow of death, light is sprung up

                                                                                                                                                         [Answer: A   (Matthew -16)]

 

051. (D-M) From the time that Jesus dwelt in Capernaum, he began to preach, saying:

         A. Repent, for the kingdom of God approaches

         B. Repent, for the kingdom of the earth is about to knock on the door

         C. Repent, for the kingdom of heaven is at hand

         D. Repent, for the kingdom of the devil laugheth

         E. Repent, for the kingdom of Israel reigneth

                                                                                                                                                         [Answer: C   (Matthew )]

 

052. (D-E) True or false: The footnote to Matthew  points out that another translation of “Repent: for the kingdom of heaven is at hand” is “Repent: for the 

        kingdom of heaven has come.”

                                                                                                                                                         [Answer: True   (Matthew , footnote)]

 

053. (H-M) All of the following are true concerning Peter and Andrew EXCEPT:

         A. Jesus saw these two men as he was walking by the sea

         B. Peter and Andrew were brothers

         C. Peter’s given name was Simon

         D. Jesus saw these men casting a net into the Sea of Galilee, as they were fishermen

         E. Jesus said to them, ‘Follow me and I will make you hunters of men’

         F. At Jesus’ invitation, they immediately left their nets and followed him

                                                                                                                                                         [Answer: E   (Matthew -19)]

 

054. H-M) Soon after beckoning Peter and Andrew, Jesus met James and John.  All of the following are true concerning James and John EXCEPT:

         A. James and John were first-cousins

         B. James and John were in a ship, mending their nets

         C. A close relative of James and John, named Zebedee, was in the ship with them

         D. Jesus called out to James and John

         E. James and John immediately left Zebedee and their ship, and followed Jesus

                                                                                                                                                         [Answer: A   (Matthew -22)]

 

055. (H-E) As Jesus went throughout Galilee, which of the following events happened?

         A. Jesus taught in the synagogues, preaching the gospel of the kingdom

         B. Jesus healed many people afflicted with all manner of sickness and disease

         C. Jesus’ fame spread all throughout Syria

         D. Jesus healed sick people that were struck with divers diseases and torments

         E. Jesus healed people that were possessed with devils, that were lunatick, and those that had the palsy

         F. All of the above events happened

                                                                                                                                                         [Answer: F   (Matthew -24)]

 

056. (G-D) Great multitudes of people followed Jesus from all of the following regions EXCEPT:

         A. Galilee

         B. Egypt

         C. Decapolis

         D. Jerusalem

         E. Judaea

         F. Beyond Jordan

                                                                                                                                                         [Answer: B   (Matthew )]

 

 


Click here
to return to the top of this quiz section
Click here to return to
the New Testament menu page
Click here to return to the
Main Menu page