Select Page

Matthew 2

Matthew 2


 

018. (H-E) Jesus was born in Bethlehem of Judaea in the days of:

         A. Simon the sorcerer

         B. Herod the king

         C. Alexander the great

         D. Solomon the wise

         E. Jude the obscure

                                                                                                                                                         [Answer: B   (Matthew 2:1)]

 

019. (H-M) When Jesus was born in Bethlehem, wise men came from the east to Jerusalem.  How many wise men came?

         A. Two 

         B. Three

         C. Four 

         D. Five

         E. The scripture doesn’t state how many wise men came

                                                                                                                                                         [Answer: E   (Matthew 2:1)]

 

020. (H-M) As the wise men inquired about Jesus, they said all of the following EXCEPT:

         A. Where is he that is born King of the Jews?

         B. We have seen his star in the east

         C. How far is it from Jerusalem to Bethlehem?

         E. We are come to worship him

                                                                                                                                                         [Answer: C   (Matthew 2:2)]

 

021. (D-D) The Joseph Smith translation of verse two changes the phrase ‘King of the Jews’ to what?

         A. Messiah of the Jews

         B. Deliverer of the Jews

         C. Potentate of the Jews

         D. Ruler of the Jews

         E. Redeemer of the Jews

         F. Savior of the Jews

                                                                                                                                                         [Answer: A   (Matthew 2:2, footnote)]

 

022. (H-M) When the wise men inquired about Jesus, the King of the Jews, all of the following events happened EXCEPT:

         A. Herod the king heard about their inquiries

         B. Herod the king was troubled by their inquiries

         C. All Jerusalem was troubled along with Herod

         D. Herod gathered all the chief priests and scribes together

         E. Herod demanded of the priests and scribes to know where Christ should be born

         F. Herod offered a reward to anyone who could tell him where Christ should be born

                                                                                                                                                         [Answer: F   (Matthew 2:3-4)]

 

023. (H-E) The chief priests and scribes told Herod that Christ was to be born in:

         A. Nazareth of Galilee

         B. Sychar of Samaria

         C. Nain of Decapolis

         D. Bethlehem of Judaea

         E. Jericho of Perea

                                                                                                                                                         [Answer: D   (Matthew 2:5)]

 

024. (D-M) To prove to Herod that Christ was born in Bethlehem, the chief priests and scribes quoted a prophecy from what Old Testament prophet?

         A. Micah

         B. Habakkuk

         C. Jeremiah

         D. Isaiah

         E. Zephaniah  

                                                                                                                                                         [Answer: A   (Matthew 2:6 footnote)]

 

025. (D-D) Fill in the missing word in the scribes’ quotation of Micah’s prophecy concerning the birth of Christ in Bethlehem:  “…And thou Bethlehem, in the land 

        of Juda, art not the least among the princes of Juda; for out of thee shall come a _____________, that shall rule my people Israel

         A. Prince

         B. Governor

         C. King

         D. Ruler

         E. Counselor

                                                                                                                                                         [Answer: B   (Matthew 2:6)]

 

026. (H-E) After ascertaining from the priests and scribes that Christ was to be born in Bethlehem, Herod did all of the following EXCEPT:

         A. He privily [privately] called the wise men, and diligently inquired of them what time the star appeared

         B. He sent the wise men to Bethlehem

         C. He told the wise men to search diligently for the young child

         D. He bribed the wise men by giving them gold, frankincense, and myrrh

         E. He told the wise men to bring him word when they found the child, that he might go and worship him also

                                                                                                                                                         [Answer: D   (Matthew 2:7-8)]

 

027. (H-E) After they heard king Herod, the wise men did or experienced all of the following EXCEPT:

         A. They departed from Herod, and the star, which they saw in the east, went before them

         B. The star came and stood over where the young child was

         C. They named the star ‘the star of David’ or ‘the star of Bethlehem’

         D. When they saw the star, they rejoiced with exceeding great joy

                                                                                                                                                         [Answer: C   (Matthew 2:9-10)]

 

028. (H-M) When the wise men arrived at the house where Jesus was, all of the following occurred EXCEPT:

         A. They saw the young child with Mary his mother

         B. They fell down and worshipped him

         C. They opened their treasures and presented unto the child gold, frankincense, and myrrh

         D. An angel appeared unto them in open vision, and warned them that they should not return unto Herod  

         E. They departed unto their own country by another way

                                                                                                                                                         [Answer: D   (Matthew -12)]

 

029. (H-E) After the departure of the wise men, an angel of the Lord appeared to Joseph in a dream and told him all of the following EXCEPT:

         A. Arise

         B. Go and buy camels and mules, and prepare for a long journey

         C. Take the young child and Mary and flee into Egypt

         D. Stay in Egypt until I bring thee word

         E. Herod will seek to destroy the young child

                                                                                                                                                         [Answer: B   (Matthew )]      

 

030. (H-M) As commanded, Joseph took Mary and Jesus and fled into Egypt.  They stayed in Egypt until:

         A. A new star appeared in the east

         B. A new star appeared in the west

         C. The next new moon appeared

         D. The moon turned to blood

         E. Herod’s death

                                                                                                                                                         [Answer: E   (Matthew -15)]

 

031. (D-D) Joseph, Mary, and Jesus fled to Egypt that the words of the prophet might be fulfilled which said, “Out of Egypt have I called my son.”  Which Old 

        Testament prophet made that prophecy?                                                                                                                  

         A. Hosea

         B. Joel

         C. Amos

         D. Obadiah

         E. Jonah

                                                                                                                                                         [Answer: A   (Matthew  & Hosea 11:1)]

 

032. (H-M) All of the following about Herod are true EXCEPT:

         A. He was exceeding wroth when he realized he had been mocked [deceived by] the wise men

         B. He had all the children slain that were in Bethlehem from two years old and under

         C. He determined the age of the children to be slain according to the time which he had inquired of the wise men

         D. He had only the male children that were in Bethlehem and the coasts thereof slain         

         E. When Herod died, an angel of the Lord appeared to Joseph in Egypt in a dream

                                                                                                                                                         [Answer: D   (Matthew ,19)]

 

033. (D-M) The slaying of the children by Herod fulfilled a prophecy made by the prophet Jeremiah.  That prophecy included all of the following EXCEPT:

         A. In Rama was there a voice heard of lamentation and weeping

         B. In Moab was there great wailing and gnashing of teeth

         C. There was great mourning, Rachel weeping for her children

         D. Rachel would not be comforted because her children were not

                                                                                                                                                         [Answer: B   (Matthew )]

 

034. (H-M) When Joseph, Mary, and Jesus returned from Egypt, all of the following happened EXCEPT:

         A. Joseph took the young child and his mother into the land of Israel because they which had sought the young child’s life were dead

         B. When Joseph heard that Archelaus reigned in Judaea in the place of his father Herod, he was afraid to go there

         C. Being warned of God in a dream, Joseph turned aside into the parts of Samaria

         D. Joseph and his family dwelt in a city called Nazareth

         E. Because Jesus lived in Nazareth, a prophecy was fulfilled that stated, “He shall be called a Nazarene”.

                                                                                                                                                         [Answer: C   (Matthew -23)]

 

035. (D-D) Which Old Testament prophet spoke the prophecy, “He shall be called a Nazarene”?

         A. Micah

         B. Nahum

         C. Habakkuk

         D. Zephaniah

         E. None of the above.  This prophecy is considered ‘lost scripture’

                                                                                                                                                         [Answer: E   (Matthew , footnote)]

 

 


Click here
to return to the top of this quiz section
Click here to return to
the New Testament menu page
Click here to return to the
Main Menu page