Select Page

ntgeneral ( ** )

New Testament general quiz questions


Many of these quiz questions were published by Deseret Book in their scripture game entitled “Jots and Tittles”.  Click here to return to the New Testament menu page

  1. Moses, Miriam, and King Uzziah were all at some time afflicted with what disease?   Answer: Leprosy
  2. The phrase “light of Christ” does not appear in what book of scripture?   Answer: the Bible
  3. Which sister of Lazarus anointed Jesus with ointment prior to his death?    Answer: Mary
  4. How many different ‘Marys’ are mentioned in the New Testament?   Answer: Five
  5. The woman referred to as ‘the other Mary’ was the mother of whom?    Answer: James and Joses
  6. Before his conversion, Matthew was known by what name?  Answer: Levi
  7. What New Testament write’s name means ‘gift of God’?  Answer: Matthew
  8. In the New Testament, a scribe was equivalent to what profession today? Answer: A lawyer
  9. What was the chief subdivision of the Roman army?  Answer: A legion
  10. Lepers were forbidden by the law to enter what kind of a city?  Answer: A walled city
  11. When the ‘Lord’s Day’ is mentioned in the New Testament, to what day of the week does it refer:  Answer: The first day of the week, the day of the Lord’s resurrection.  It does not refer to the Sabbath.
  12. On what day of the week did the Holy Spirit come upon the apostles?  Answer: The first day.
  13. What does the ‘Lord’s Supper’ refer to?  Answer: The last meal that Jesus ate with the Twelve before His arrest and crucifixion.
  14. What name for the Devil appears only once in the Bible?  Answer: Lucifer.
  15. Which writer of the Gospels is mentioned only three times in the New Testament?  Answer: Luke.
  16. Where did Mary Magdalene come from?  Answer: Magdala.
  17. To whom was Jesus’ mother entrusted after Jesus’ death?  Answer: John.
  18. Which of the Gospels refers to the cleansing of the ten lepers?  Answer: Luke.
  19. How many of the ten lepers returned to thank Jesus for their healing?  Answer: One.
  20. The King James version of the Bible always translates as “penny” what Roman coin?  Answer: The Roman silver denarius.
  21. What was Salome’s reward for her dancing?  Answer: The head of John the Baptist.
  22. The highest point of land in the Holy Lands is what place?  Answer: Mount Herman (9,000 feet above sea level).
  23. The word parable is of what origin?  Answer: Greek.
  24. Which Gospel has no true parables but presents two allegories?  Answer:  The book of John.
  25. According to tradition, what was John’s work on the Isle of Patmos?  Answer: He work in the mines, or the marble quarries.
  26. The epistle to Philemon is a private letter about a slave named what?  Answer: Onesimus.
  27. What had Onesimus done to Philemon?  Answer: Robbed him and run away to Rome.
  28. Paul speaks of the greatness of the Melchizedek Priesthood in his epistle to whom?  Answer: The Hebrews
  29. Mark wrote his Gospel under whose direction?  Answer: The direction of Peter.
  30. Through whose ministrty was the gospel first taken to the Gentiles?  Answer: The ministry of Peter.
  31. Peter was the chief what of his day?  Answer:  Apostle.
  32. Who were Peter’s missionary companions?  Answer: Mark and Silus (or Silvanus).
  33. The Prophet Joseph Smith said that “who penned the most sublime language of any of the early apostles”?  Answer: Peter.
  34. What did the members of the Sanhedrin see when they looked at Stephen?  Answer: His face became as that of an angel.
  35. Philip, Prochorus, Nicanor, Timon, Parmenas, Nicolas, and Stephen were given what calling?  Answer: Assistants to the Twelve Apostles.
  36. Who warned Pilate to dismiss the case against Jesus?  Answer: His wife.
  37. Out of a total of 283 direct citations from the Old Testament found in the new Testament, 116 of them came from what one book?  Answer:  Psalms.
  38. What was the ordinary from of capital punishment under the Mosaic Law?  Answer: Stoning.
  39. Neither imprisonment nor banishment was a punishment recognized under what law?  Answer: The Mosaic Law.
  40. How many soldiers were in a quaternion?  Answer: Four.
  41. The Sabbath was observed on what day of the week?  Answer: The seventh day.
  42. What gift did Simon, the sorcerer, seek to buy from the apostles?  Answer: The power to bestow the gift of the Holy Ghost.
  43. During his lifetime, what was a phrase frequently used by Jesus in speaking of himself, but never used by anyone else?  Answer: Son of man.
  44. According to the Bible Dictionary, how does a sorcerer foretell events?  Answer: By casting lots.
  45. With what costly ointment did Mary anoint the feet of Jesus?  Answer: Spikenard.
  46. On what charge was Stephen brought before the Sanhedrin?  Answer: Blasphemy.
  47. What kind of tree was a sycamine tree?  Answer: Mulberry.
  48. A Jewish meetinghouse for religious purposes is called what?  Answer: A synagogue.
  49. What was the title of the most important official in the synagogue?  Answer: Ruler of the synagogue.
  50. With what two letters do no names of the people or places in the bible begin?  Answer: X and Y.
  51. All scripture now found in the Bible ws first written between about 1500 B.C. and what year A.D. ?  Answer: One hundred.
  52. The revised 24th chapter of what New Testament book is found in the Pearl of Great Price?  Answer: Matthew.
  53. How many authors wrote the books of the New Testament?  Answer: Eight.
  54. In which parable do we find this:  “Some an hundredfold, some sixtyfold, some thirtyfold”?  Answer: The Parable of the Sower (Matthew 13:8)
  55. Who said, “Thou hast the words of eternal life, and we believe and are sure that thou art the Christ” ?  Answer: Peter, following the Bread of Life sermon.
  56. Who said, “Never spake man like this man…” ?  Answer: The officers hired to apprehend Jesus.
  57. Who said, “If I said I did not know God I would be a liar like you when you say that you do know God” ?  Answer: Jesus, speaking to Jewish rulers.
  58. Who does this describe: “The child grew and waxed strong in spirit, and was in the deserts till the day of his shewing unto Israel” ?  Answer: John the Baptist.
  59. Who warned Jesus when he was in Perea that Herod would kill him?  Answer: The Pharisees.
  60. In the parable of the prodigal son, on what did the younger son waste all of his substance?  Answer: Riotous living.
  61. In the parable of the prodigal son, what job did the younger son end up doing after he ran out of money?  Answer: Feeding swine in the fields.
  62. How many sons were there in the parable of the prodigal son?  Answer: Two.
  63. How was Lazarus clothed when he arose from the dead?  Answer: He was “bound head and foot with grave clothes”.
  64. In what was Lazarus’ body placed at this death?  Answer:  A cave, with a stone across the entrance.
  65. What did Jesus tell the rich, young ruler he must do if he would be perfect?  Answer: Sell all that he had and give to the poor and then follow Jesus.
  66. What ambitious request did James and John ask of Jesus?  Answer: That in His kingdom they might sit on his right and left hand.
  67. The chief priests consulted that they might put whom to death, besides Jesus?  Answer: Lazarus.
  68. During his triumphal entry into Jerusalem, what did Jesus tell the Pharisees as to their request that he stop the people from crying out?  Answer: That if they were quiet, the stones would cry out.
  69. On which day of the final week of Jesus’ life did he foretell his betrayal?  Answer: The third day (Tuesday).
  70. Which day of the final week of Christ’s life do we have no specific accounts of?  Answer: The fourth day (Wednesday).
  71. How did Judas betray Christ?  Answer: With a kiss.
  72. How was Annas related to Caiaphas?  Answer: Anna was the father-in-law of Caiaphas.
  73. When was the first time Herod Antipas saw Jesus?  Answer: Right before the crucifixion of Christ.
  74. Which two apostles prepared everything for the Last Supper?  Answer: Peter and John.
  75. How many times in the Garden of Gethsemane did Jesus return and find Peter, James, and John sleeping?  Answer: Three times.
  76. The superscription on the cross was in what languages?  Answer: Greek, Latin, and Hebrew.
  77. What did the superscription on the cross say?  Answer: “Jesus of Nazareth, the King of the Jews”.
  78. What were Jesus’ first words on the cross?  Answer: “Father, forgive them, for they know not what they do.”
  79. What was significant about Jesus’ coat?  Answer: It was woven without a seam.
  80. What was the second phrase Jesus spoke from the cross?  Answer: “Verily, I say unto thee, Today shalt thou be with me in paradise.”
  81. To whom was Jesus’ third set of words from the cross directed?  Answer: To John, his apostle, and Mary, Jesus’ mother.
  82. During the crucifixion, darkness covered the earth between the space of what hours?  Answer: The sixth and ninth hours.
  83. What did Jesus cry from the cross at the ninth hour?  Answer: “My God, my God, why hast thou forsaken me?”
  84. On what hour did the crucifixion of Jesus begin?  Answer: The third hour (9 a.m.).
  85. Whom did the bystanders think Jesus was calling to from the cross?  Answer: Elias.
  86. How many times did Jesus speak on the cross?  Answer: Seven.
  87. What did Jesus say the fifth time he spoke from the cross?  Answer: “I thirst.”
  88. Who asked Pilate for the body of Jesus?  Answer: Joseph of Arimathea.
  89. To whom was Jesus’ third set of words from the cross directed?  Answer: To John, his apostle, and Mary, Jesus’ mother.
  90. What two men took the body of Jesus and prepared it for burial?  Answer: Joseph of Arimathea and Nicodemus.
  91. In what cloth was Jesus’ body wrapped for burial?  Answer: In fine linen.
  92. Which disciples were first told of Jesus being gone from the tomb?  Answer: Peter and John.
  93. Which of Jesus’ brothers became an apostle?  Answer: James.
  94. How did the devout men from every nation under heaven hear and understand the words spoken on the Day of Pentecost?  Answer: Each heard the words in his own language.
  95. What took place fifty days after the Passover?  Answer: The Day of Pentecost.
  96. How many believed and were baptized on the Day of Pentecost?  Answer: About 3,000 people.
  97. Following Christ’s death, the saints, or believers, attempted to live what law?  Answer: The United Order.
  98. Who recounts the history of Israel in the Book of Acts?  Answer: Stephen.
  99. When Philip was first working his mighty miracles, what priesthood did he hold?  Answer: The Aaronic Priesthood.
  100. Who has been called “the Relief Society Sister of the New Testament”?  Answer: Dorcas (Tabitha).
  101. Whose grandmother was Lois?  Answer: She was the grandmother of Timothy.
  102. What apostle did Herod have guarded by 16 soldiers and chained to two of them to prevent escape?  Answer: Peter.
  103. Whom did Paul reject as a missionary companion?  Answer: (John) Mark.
  104. What priesthood office di Paul and Barnabas hold?  Answer: Apostle.
  105. To what group does Paul first offer the gospel?  Answer: To the Jews.
  106. In what book do we learn that Jesus said, “It is more blessed to give than to receive”?  Answer: Acts.
  107. Forty Jews banded together under a curse, vowing to neither eat nor drink until they had killed whom?  Answer: Paul.
  108. For how long was Paul shipwrecked?  Answer: For three months.
  109. Twenty-one of the 27 books of the New Testament are what?  Answer: Epistles.
  110. Which of Paul’s epistles is the longest?  Answer: The epistle to the Romans.
  111. Which of Paul’s epistles is the shortest?  Answer: The epistle to Philemon.
  112. In what book of the New Testament do we find Paul’s discourse on charity?  Answer: 1 Corinthians.
  113. Which epistle contains the last words of Paul?  Answer: 2 Timothy.
  114. Who said, “I have fought a good fight, I have finished my course, I have kept the faith.”?  Answer: Paul.
  115. To whom did James address his epistle?  Answer: To the twelve tribes scattered abroad.
  116. Who said, “But be ye doers of the word, and not hearers only, deceiving your own selves?  Answer: James.
  117. Who said, “Faith without works is dead”?  Answer: James.
  118. Which of Jesus’ apostles rebuked Mary for washing the Savior’s feet with rich ointment?  Answer: Judas (Iscariot).
  119. What does the Joseph Smith Translation of the Bible entitle the book of Matthew?  Answer: The Testimony of St. Matthew.
  120. The Bible Dictionary states that cooked locusts, which John the Baptist ate, have a taste similar to what?  Answer: Shrimp.
  121. What was the first recorded word in the ministry of John the Baptist?  Answer: Repent.
  122. Whom does John the Baptist call a “generation of vipers”?  Answer: The Sadducees and the Pharisees.
  123. The first occurrence of the terms Pharisees and Sadducees in the Bible is in connection with whom?  Answer: John the Baptist.
  124. What was the more popular party, Pharisees or Sadducees?  Answer: Pharisees.
  125. In what way do the Gospel authors record that the Spirit descended after Jesus’ baptism?  Answer: “Like a dove”.
  126. Jesus taught that if one was pressed into service to carry another’s burden a mile, he should be willing to do what?  Answer: Go two miles!
  127. In the Sermon on the Mount, what two names did Jesus warn the people about calling their brethren?  Answer: “Raca” and “thou fool”.
  128. How long did Jesus fast in the wilderness after his baptism?  Answer: Forty days and forty nights.
  129. What did Jesus say to do if someone hits or smites you on the cheek?  Answer: Turn the other cheek.
  130. When the ‘strait gate’ is referred to, what does ‘strait’ mean?  Answer: Narrow, restricted, difficult to navigate.
  131. What is the disease of biblical times that Talmage refers to as living death, a slow dissolution of the whole body?  Answer: Leprosy.
  132. How did Joseph and Mary find out that Herod was dead?  Answer: An angel appeared to Joseph in a dream.
  133. What religious sect was characterized by ultra-piety, and was forbidden to touch food prepared by strangers?  Answer: The Essenes.
  134. Who is identified in the New Testament as “the bridegroom”?  Answer: Jesus.
  135. What politico-religious party favored the plans of the Herods to reestablish the nation of the Jews?  Answer: The Herodians.
  136. Members of what sect were bound to abstinence and sacrifice by a voluntary vow for special service to God?  Answer: Nazarite.
  137. Name the body of Jewish civil and religious law, not included in the Pentateuch, that includes the Mishna and Gemara.  Answer: Talmud.
  138. The Talmud is generally made up of two portions, the Gemara and the Mishna.  Which of these comprises the first part?  Answer:  The Mishna.
  139. What biblical title is equivalent to our appellations doctor, master, or teacherAnswer: Rabbi.
  140. At the death of Herod the Great, which of his sons was to reign in Judea, Idumea, and Samaria?  Answer: Archelaus.
  141. At the death of Herod the Great, which of his sons was to rule Galilee and Perea as tetrarch?  Answer: Antipas.
  142. At the death of Herod the Great, which of his sons was to rule the trans-Jordan territory as tetrarch?  Answer: Philip.
  143. According to Luke, how old was Jesus when he was baptized?  Answer: Thirty years old.
  144. The name Sychar appears only once in the Bible, and was the residence of what biblical figure as recorded in John?  Answer: The Samaritan woman at Jacob’s well.
  145. Every improper use of the divine name and speech derogatory to the majesty of God were regarded as what sin?  Answer: Blasphemy.
  146. Herod designated one of his sons to rule as king and the other two to rule as tetrarchs.  Who was to be king?  Answer: Herod Archelaus.
  147. John the Baptist wore raiment woven of what material?  Answer: Camel’s hair.
  148. What was the vocation of the apostle John?   Answer: Fisherman.
  149. What was the vocation of the apostle Peter?  Answer: Fisherman.
  150. “No feature of the Jewish system was so emphasized as was their extraordinary strictness in the outward observance of” what?  Answer: The Sabbath Day.
  151. Romans who bought from the government the right to collect taxes in a given territory were called what?  Answer: Publicans.
  152. Matthew, Mark, and Luke treat the Savior’s ministry in what region with the greatest detail and fulness?  Answer: Galilee.
  153. Which of the four gospels treats the Judean ministry of the Savior more fully that His Galilean ministry?  Answer: John.
  154. What was the vocation of the apostle Matthew?  Answer: Publican or tax collector.
  155. Which of the apostles was also known as Didymus?  Answer: Thomas.
  156. Which of the apostles was also known as Lebbaeus Thaddaeus?  Answer: Judas (not Iscariot).
  157. Which of the apostles is distinguished by both Matthew and Mark as the Canaanite?  Answer: Simon Zelotes.
  158. We know of three people Jesus raised from the dead — Lazarus, the daughter of Jairus, and whom else?  Answer: The son of the widow of Nain.
  159. Which chapter in the Gospels contains seven individual parables?  Answer: Matthew 13.
  160. The Sabbath morning service in the synagogue included two lessons, each taken from what areas of study?  Answer: One from the Law, one from the Prophets.
  161. In the Temple of Herod, the temple proper was built by whom?  Answer: The priests.
  162. In what part of the temple at Jerusalem did Jesus usually teach?  Answer: The Court of the Women.
  163. Peter and John healed the lame beggar who sat at what temple gate?  Answer: Beautiful Gate.
  164. What does the term tetrarch mean?  Answer: The ruler of the fourth part of a country.
  165. Thessalonica was named after the sister of what famous conqueror?  Answer: Alexander the Great.
  166. Whom did Paul speak of as his own “son in the faith”?  Answer: Timothy.
  167. Why was Pilate removed from office a few years after the death of Jesus?  Answer: As a consequence of a disturbance in Samaria.
  168. Jesus mentions a jot and a tittle in which of the Gospels?  Answer: Matthew.
  169. How often were the Essene’s baptized?  Answer: Daily.
  170. What was the sect of Jews called that led a solitary, ascetic life and had priests and ministers?  Answer: The Essenes.

Click here to return to the New Testament menu page
Click here to return to the Main Menu page