Select Page

Mosiah 26

Mosiah 26


 

606. (H-M) Which of the following
describe the ‘rising generation’ in the time of king Mosiah?

         A. There were
many that could not understand the words of king
Benjamin

         B. They were
little children at the time that king Benjamin spoke
to his people

         C. They did
not believe the traditions of their fathers

         D. They did
not believe in what was said concerning the resurrection of the dead

         E. They did
not believe in the coming of Christ

         F. All of the
above

                                                                                                                                                [Answer:
F   (Mosiah 26:1-2)]

 

607. (H-M) All of the following statements concerning the
‘rising generation’ in the time of king Mosiah are true EXCEPT:

         A. Because of
their unbelief they could not understand the word of God

         B. Their
hearts were hardened

         C. Their
unbelief was a result of negligence on the part of their parents, not having
been properly instructed by their parents

         D. They would
not be baptized nor would they join the church of God

         E. They were
a separate people as to their faith

         F. They
remained in a carnal and sinful state

[Answer: C   (Mosiah 26:3-4)]

 

608. (H-M) Which of the following
describe the ‘rising generation’ in the time of king Mosiah?

         A. They would
not call upon the Lord their God

         B. They were
not even half as numerous as the people of God

         C. They
became more numerous because of dissensions among the brethren of God

         D. They
deceived many members of the church with their flattering words

         E. They
caused members of the church to commit many sins

         F. All of the
above

 [Answer: F  
(Mosiah 26:4-6)]

 

609. (H-M) How did the church deal
with those church members who commited sin in king Mosiah’s time?

         A. The church
excommunicated those who sinned

         B. The church
admonished those who sinned

         C. The church
exiled those who sinned

         D. The church
ignored those who sinned

         E. The church
withheld their fellowship from those who sinned

 [Answer: B  
(Mosiah 26:6)]

 

610. (H-E) Which of the following
statements are true concerning church members who sinned in Mosiah’s
time?

         A. They were
brought by the teachers to the priests

         B. They were brought by the priests to
stand before Alma the high priest

         C. They were
brought by Alma to appear before
king Mosiah

         D. Many
people came forward to testify concerning the abundant sins of these people

         E. The church
had not dealt with a problem of this nature before

         F. All of the
statements are true

 [Answer: F  
(Mosiah 26:7-10)]

 

611. (H-E) When Alma brought sinners before king Mosiah, he
(Alma) said all of the following EXCEPT:

         A. Here are
many people whom we have brought before thee, being accused by their brethren
of sin

         B. These
people have committed ‘divers’ iniquities

         C. They are
unwilling to repent of their iniquities

         D. They have
mocked us by saying, “Let he who is without sin among you first cast a stone at
us.”

         E. We have
brought them before you so that you can judge them according to their crimes

                                                                                                                                                [Answer:
D   (Mosiah 26:11)]

 

612. (H-E) What was king Mosiah’s response
when
Alma brought some unrepentant sinners before him
to be judged?

         A. We will present these people before
the chief judges to be judged of their crimes and sins

         B. I find no sin in these people

         C. I have no authority in these
matters

         D. I judge them not; I deliver them
into thy hands to be judged

         E. Go thy ways and sin no more

                                                                                                                                                [Answer:
D   (Mosiah 26:12)]

 

613. (H-M) All of
the following statements describe the actions of Alma when king Mosiah sent
back the unrepentant sinners to be judged of Alma EXCEPT:

         A. Alma went up into a high mountain,
fasting and praying for many days concerning the matter        

         B. The spirit of Alma was again troubled

         C. Alma inquired of the Lord what he
should do in this matter

         D. Alma feared that he might do the wrong thing in
the sight of the Lord

         E. Alma poured out his whole soul to God

                                                                                                                                                [Answer:
A   (Mosiah 26:13-14)]

 

614. (D-E) In answer to Alma’s prayer for guidance concerning the
unrepentant sinners, the Lord said all of the following to Alma EXCEPT:

         A. Blessed are thou, Alma

         B. Blessed are those who were baptized
in the waters of Mormon

         C. I have received Abinadi into my
bosom, and his calling and election are made sure

         D. Thou are blessed because of thy
exceeding faith in the words of my servant Abinadi

         E. Blessed are those who had exceeding
faith in the words which thou hast spoken unto them

         F. Blessed art thou because thou hast
established a church among this people

                                                                                                                                                [Answer:
C   (Mosiah 26:15-17)]

 

615. (D-M) In answer to Alma’s prayer for guidance concerning the
unrepentant sinners, the Lord said all of the following to Alma EXCEPT:

         A. This people shall be established,
and they shall be my people

         B. Blessed is
this people who are willing to bear my name

         C. Blessed is
this people who are willing to cast out devils in my name

         D. In my name shall this people be
called, and they are mine

         E. Thou are blessed, Alma, because thou hast inquired of me concerning
the trangressors

         F. Thou art my servant, Alma, and I
covenant with thee that thou shalt have eternal life

                                                                                                                                                [Answer:
C   (Mosiah 26:17-20)]      

 

616. (D-E) In answer
to
Alma’s prayer for guidance concerning the
unrepentant sinners, the Lord said all of the following to Alma EXCEPT:

         A. Thou shalt
serve me and go forth in my name, and shalt gather
together my goats

         B. He that wilt hear my voice shall be
my sheep

         C. He that will hear my voice shall be
received into the church, and him will I also receive

         D. This is my church, and he that is
baptized shall be baptized unto repentance

         E. Whomsoever ye receive shall believe
in my name and him will I freely forgive

         F. I take upon myself the sins of the
world

                                                                                                                                                [Answer:
A   (Mosiah 26:20-23)]

 

617. (D-M) In answer to Alma’s prayer for guidance concerning the
unrepentant sinners, the Lord said all of the following to Alma EXCEPT:

         A. It is I that grant unto him that
believeth unto the end a place at my right hand

         B. In my name are the believers
called, and if they know me they shall come forth and have an eternal place at
my right hand

         C. Those that never knew me will come
forth when the second trumpet sounds, and they will stand before me

         D. At the third trump, the
transgressors will knew that I am the Lord their God, that I am their Redeemer,
and that they would not be redeemed

         E. I will confess unto the
transgressors that I never knew them, and they shall depart into everlasting
fire prepared for the devil and his angels

         F. He that will not hear my voice will
not be received into my church, nor will I receive him at the last day

                                                                                                                                                [Answer:
D   (Mosiah 26:23-28)]

 

618. (D-M) In answer to Alma’s prayer for guidance concerning the
unrepentant sinners, the Lord said all of the following to Alma EXCEPT:

         A. Whosoever transgresseth against me,
him shall ye judge according to the sins which he has committed

         B. If the transgressor confesses his
sins before his family and me and repents in the sincerity of his heart, him
shall ye forgive, and I shall forgive him

         C. As often as my people repent will I
forgive them their trespasses against me

         D. Ye shall forgive one another your
trespasses

         E. He that forgives not his neighbor’s
trespasses when he says that he repents, the same hath brought himself under condemnation

         F. Whosoever will not repent of his
sins, the same shall not be numbered among my people

                                                                                                                                                [Answer:
B   (Mosiah 26:29-32)]

 

619. (H-M) After hearing the words of the Lord in answer to his prayers,
Alma did all of the following EXCEPT:

         A. He wrote down the words that he had
heard from the Lord

         B. He used the words of the Lord to
judge the people of the church according to the commandments of God

         C. Whosoever repented of his sins and
confessed them,
Alma numbered among the people of the church

         D. He blotted out the names of those
who would not repent of their sins nor confess them

         E. He publicly exposed all unrepentant
sinners

                                                                                                                                                [Answer:
E   (Mosiah 26:34-36)]

 

620. (H-M) Which of the following statements accurately describes the
state of the church after the names of sinners were blotted out?

         A. Alma regulated the affairs of the
church

         B. The believers began once again to
have peace and to prosper exceedingly in the affairs of the church

         C. The believers walked circumspectly
before God

         D. The church received many and
baptized many

         E. All of the above are accurate

                                                                                                                                                [Answer:
E   (Mosiah 26:37)]

 

621. (H-E) All of
the following statements describe Alma and his fellow laborers in the church EXCEPT:

         A. They walked in all diligence

         B. They taught the word of God in all
things

         C. They built a holy stand upon which
they offered long prayers of gratitude to the Lord

         D. They suffered all manner of
afflictions

         E. They were persecuted by those who
did not belong to the church

                                                                                                                                                [Answer:
C   (Mosiah 26:38)]

 

622. (H-E) All of
the following statements describe Alma and his fellow laborers in the church EXCEPT:

         A. They admonished their brethren

         B. They were admonished by the word of
God according to the sins which they had committed

         C. They were commanded of God to pray without
ceasing

         D. They increased their tithes and
offerings two-fold

         E. They were commanded of God to give
thanks in all things

                                                                                                                                                [Answer:
D   (Mosiah 26:39)]

                                   

                       

 


Click here to return to the top
of this quiz section
Click here to return to the
Book of Mormon menu page
Click here to return to the
Main Menu page