Select Page

Mosiah 23

Mosiah 23


 

555. (H-M) Alma and
his people, having been warned by the Lord that the armies of king Noah would come down upon them, did all of the
following EXCEPT:

         A. Gathered together their flocks

         B. Took up all of their grain

         C. Assembled all of their weapons of
war

         D. Departed into the wilderness

 

                                                                                                                                                                        [Answer:
C   (Mosiah 23:1)]

 

556. (H-E) The armies of king Noah could not overtake the people of Alma for what reason?

         A. The Lord
strengthened them

        
B. They took a secret route unknown to the armies of the king

         C. The Lord
slowed the progress of king Noah’s army

         D. The Lord
obscured the track of
Alma’s people such that the army of king Noah could not follow them

         E. The Lord
protected
Alma’s people with a pillar of fire by night and
a cloud of darkness by day

 

                                                                                                                                                                        [Answer:
A   (Mosiah 23:2)]

 

557. (H-M) After eight days journey, Alma’s people came to a land described in all the
following ways EXCEPT:

         A. A very beautiful land

         B. A very pleasant land

         C. A land of pure water

         D. A land of much fruit and wild honey

 

                                                                                                                                                                        [Answer:
D   (Mosiah 23:3-4)]

 

558. (H-C) All of
the following happened in this new land EXCEPT:

         A. The people pitched their tents

         B. The people began the construction
of a temple

         C. The people began to till the ground

         D. The people began to construct
buildings

         E. The people were industrious and
labored exceedingly

 

                                                                                                                                                                        [Answer:
B   (Mosiah 23:5)]

 

559. (H-E) True or
False: The people desired that
Alma should be their chief priest because Alma was much loved by his people.

 

                                                                                                                                                                        [Answer:
False   (Mosiah 23:6)]

 

560. (D-E) For which of the following reasons did king Benjamin say it
was not expedient that his people should desire a king?

         A. Ye shall not esteem one flesh above
another

         B. Ye shall not esteem one flesh
beneath another

         C. One man shall not esteem himself
above another

         D. One man shall not esteem himself
beneath another

         E. Both A and C

         F. Both B and D

 

                                                                                                                                                                        [Answer:
E   (Mosiah 23:7)]

 

561. (D-E) True or
False: King Benjamin stated that even if it were possible to always have just
men to be kings, it would still be unwise to have a king.

 

                                                                                                                                                                        [Answer:
False   (Mosiah 23:8)]

 

562. (H-M) As Alma
reminded his people of king Noah’s iniquity, he
mentioned all of the following EXCEPT:

         A. I myself was caught in a snare

         B. I did many things which were
abominable in the sight of the Lord

         C. My sins caused me sore repentance

         D. The Lord heard my cries and
answered my prayers

         E. The Lord
made me an instrument in his hands

         F. I glory that I brought many of you
to a knowledge of the truth

 

                                                                                                                                                                        [Answer:
F   (Mosiah 23:9-11)]

 

563. (D-M) All of
the following caused
Alma’s people to be bound with bands of iniquity EXCEPT:

         A. They had been oppressed by king Noah

         B. They had been laying
up in store treasures on earth, and not in heaven

         C. They had been in bondage to king Noah and his priests

         D. They had been brought into iniquity
by king Noah and his priests

 

                                                                                                                                                                        [Answer:
B   (Mosiah
)]

 

564. (H-M) As Alma’s people had been delivered out of the bondage of king Noah, Alma admonished them to do all of the following EXCEPT:

         A. Ascend into the hill of the Lord

         B. Stand fast in the liberty wherewith
they had been made free

         C. Trust no man to be a king over them

         D. Trust only a man of God to be their
teacher or minister

         E. Love their neighbors as themselves

         F. Allow no contention to be among
them

 

                                                                                                                                                                        [Answer:
A   (Mosiah
-15)]

 

565. (H-E) Regarding
Alma’s followers, Alma was their high priest and also the founder of their
church.

 

                                                                                                                                                                        [Answer:
True   (Mosiah
)]

 

566. (H-M) All of the following statements about the teachers and
priests among
Alma’s people are true EXCEPT:

         A. None of them received authority to
preach or teach except from
Alma, through God

         B. They were all consecrated by Alma

         C. It was said of them, “When they
taught, they taught as one having authority”
        
D. They were all just men

         E. They watched over and nourished the
people pertaining to righteousness

 

                                                                                                                                                                        [Answer:
C   (Mosiah
-18)]

 

567. (H-C) The
people of
Alma prospered and multiplied in the land where
they settled.  What name did they give
the land and their city?

         A. Helorum

         B. Helam

         C. Alma

         D. Helaman

         E. Hamath

 

                                                                                                                                                                        [Answer:
B   (Mosiah
-20)]

 

568. (H-M) In what way did the Lord see fit to chasten the people of Alma?

         A. He tested their longsuffering and
humility

         B. He challenged their testimony and
trust

         C. He tried their patience and faith

         D. He proved their devotion and
dedication

 

                                                                                                                                                                        [Answer:
C   (Mosiah
)]

 

569. (D-M) The Lord
promises that whosever puts his trust in him [the Lord] will receive what
blessing?

         A. He will receive a throne and a
crown of righteousness

         B. He will come forth in the early
morning of the first resurrection

         C. He will run and not be weary and walk
and not faint

         D. He will be lifted up at the last
day

         E. He will move mountains

 

                                                                                                                                                                        [Answer:
D   (Mosiah
)]

 

570. (H-M) Glimpsing
into the future, verses 23 and 24 tell us that all of the following things were
to happen EXCEPT:

         A. Alma and his people would be
brought into bondage

         B. Alma and his people would wage a
successful war against their Lamanite captors

         C. No one could deliver Alma’s people from bondage except the Lord their
God, the God of Abraham, Isaac, and Jacob

         D. The Lord
would show forth his mighty power unto them

         E. The rejoicings of Alma and his
people would be very great

 

                                                                                                                                                                        [Answer:
B   (Mosiah
-24)]

 

571. (H-M) When an army of the Lamanites came into the border of the land of Helam, which of the following events happened?

         A. The people of Alma fled from their fields and gathered in the
city of
Helam

         B. The people were very frightened
because of the appearance of the Lamanites

         C. Alma exhorted his people not to be
frightened, but to remember the Lord their God

         D. After Alma’s exhortation, the people hushed their fears
and prayed that the Lord would soften the hearts of the Lamanites

         E. The Lord
softened the hearts of the Lamanites

         F. Alma and his people delivered
themselves and their lands into the hands of the Lamanites

         G. All of the above

 

                                                                                                                                                                        [Answer:
G   (Mosiah
-29)]

 

572. (H-M) Who discovered the priests of king Noah in the wilderness?

         A. Alma and his people

         B. The people of king Limhi

         C. Gideon and his warriors

         D. The army of Lamanites that had
pursued the people of Limhi

         E. Twenty-four Lamanite maidens

                                                                                                                                                                        [Answer:
D   (Mosiah
-31)]

 

573. (H-M) All of the following statements concerning the priests of
king Noah are true EXCEPT:

         A. They were discovered by an army of
Lamanites in a place called Amulon

         B. They had begun to possess the land of Amulon and to till the ground

         C. The name of their leader was Amulek

         D. They sent forth their Lamanite
wives to plead with the Lamanite army to spare their lives

         E. The
Lamanites had compassion on the priests because of their wives’ pleadings

                                                                                                                                                                        [Answer:
C   (Mosiah
-34)]

 

574. (H-M) All of the following statements concerning the priests of
king Noah are true EXCEPT:

         A. They joined with the Lamanite army

         B. They were traveling in search of
the
land of Zarahemla when they discovered the people of Alma

         C. They promised Alma and his brethren
that they would grant them their liberty if they (Alma and his people) would
show them the way to the
land of Nephi

         D. The priests broke their promise
after
Alma showed them the way to the land of Nephi, placing guards around them and denying them
their freedom

                                                                                                                                                                        [Answer:
B   (Mosiah
-37)]

 

575. (H-M) All of the following are true EXCEPT:

         A. The king of the Lamanites granted
unto Amulon, the former priest of Noah, that he could
be a king over the people in the
land of Helam

         B. The king of the Lamanites granted
unto Amulon, the former priest of Noah, that he could
be a king over the people in the
land of Helaman

         C. Amulon
had no power to do anything contrary to the will of the king of the Lamanites

                                                                                                                                                                        [Answer:
B   (Mosiah
)]

 

 

 


Click here to return to the top
of this quiz section
Click here to return to the
Book of Mormon menu page
Click here to return to the
Main Menu page