Select Page

Mosiah Chapter 18

Mosiah Chapter 18


 

472. (H-M) All of the following describe Alma after Abinadi’s death EXCEPT:

         A. He was
wounded by the servants of King Noah as he fled from them

         B. He
repented of is sins and iniquities

         C. He went
about privately, teaching the people of Noah

         D. He began
to teach the words of Abinadi

         E. He was
believed by many of the people he taught

                                         

                                                                                                                                                         [Answer:
A   (Mosiah 18:1-3)] 

 

473. (H-M) Alma was converted by the preaching of Abinadi and repented of his
sins.  How was he able to invite others
to hear God’s words without being     

        captured by
king Noah’s servants?

         A. He wore a
disguise

         B. He
secretly passed written messages among the people

         C. He
secretly passed oral messages among the people

         D. He hid
himself during the day, and taught the people privately at night

                                         

                                                                                                                                                         [Answer:
D   (Mosiah 18:1-5)]

 

474. (D-E) Which of the following
things did
Alma teach to the people?

         A. The words
of Abinadi

         B. That
which was to come

         C. The
resurrection of the dead and redemption of the people

         D. The
power, sufferings, death, and resurrection of Christ

         E.
Repentance, redemption, and faith in the Lord

         F. All of
the above

                                         

                                                                                                                                                         [Answer:
F   (Mosiah 18:1-2&7)]

 

475. (H-M) How does the Book of
Mormon describe those who believed
Alma‘s words?

         A. They were
few

         B. They were
many

         C. They were
poor

         D. They were
rich

         E. They were
sinners in need of repentance

                                          

                                                                                                                                                         [Answer:
B   (Mosiah 18:3)]

 

476. (H-E) Those who believed Alma‘s words gathered at a place called what?

         A. Mormon

         B. Moroni

         C. Moron

         D. Morianton

         E. Moriancumr

                                          

                                                                                                                                                         [Answer:
A   (Mosiah 18:4)]

 

477. (H-M) The place where Alma and the believers gathered
is described by all of the following EXCEPT:

         A. It
received its name from a king

         B. It was by
a land which was frequently inhabited by wild beasts

         C. There was
much wild fruit and berries in the area

         D. There was
a fountain of pure water in the area

         E. There was
a thicket of small trees in the area

                                          

                                                                                                                                                         [Answer:
C   (Mosiah 18:4-5)]

 

478. (D-E) A “goodly number” of people came to
the waters of Mormon to hear
Alma‘s words.  Which of the following
describe these people?

         A. They were
desirous of coming into the fold of God

         B. They were
desirous of being called God’s people

         C. They were
willing to bear one another’s burdens, that they might be light

         D. They were
willing to mourn with those that mourned

         E. They were
willing to comfort those that stood in need of comfort

         F. All of
the above

                                         

                                                                                                                                                         [Answer:
F   (Mosiah 18:8-9)]

 

479. (D-M) Alma suggested to the people at the waters of Mormon that they should be
willing to stand as witnesses of God in which of the following   

        circumstances?

         A. At all
times

         B. In all
trials

         C. In all
things

         D. In all
places

         E. Even unto
death

         F. B, C, and
E only

         G. All
except B

                                         

                                                                                                                                                         [Answer:
G   (Mosiah 18:9)] 

 

480. (D-M) As Alma preached to the believers at the waters
of Mormon, he enumerated the desire of their hearts.  These desires included all of the following

        EXCEPT:

         A. To stand
as witnesses of God at all times

         B. To stand
as witnesses of God in all things

         C. To stand
as witnesses of God in all places

         D. To rid
themselves of Adam’s transgressions

         E. To be
redeemed of God

         F. To be
numbered with those of the first resurrection

         G. To have
eternal life

                                         

                                                                                                                                                         [Answer:
D   (Mosiah 18:8-10)]

 

481. (D-E) After enumerating the
desires of their hearts,
Alma challenged the believers to do all of the following EXCEPT:

         A. Be
baptized in the name of the Lord

         B. Return to
the city of
Lehi-Nephi and preach repentance to Noah and his wicked followers

         C. Witness
before God that they had entered into a covenant with him

         D. Serve God

         E. Keep
God’s commandments

                                         

                                                                                                                                                         [Answer:
B   (Mosiah
)]

 

482. (D-M) The blessing which Alma promised the people if they would be baptized and keep
God’s commandments was:

         A. God would
pour out his spirit more abundantly upon them

         B. The
windows of heaven would be opened unto them

         C. Their
sons and daughters would see visions and dream dreams

         D. Noah and
his followers would be destroyed

         E. The earth
and the fullness thereof would be theirs

                                         

                                                                                                                                                         [Answer:
A   (Mosiah
)]

 

483. (H-E) True or false: Although the people at the waters
of Mormon were intrigued by
Alma‘s
preaching, they were hesitant to make a commitment to
the Lord

        at that time.

                                         

                                                                                                                                                         [Answer:
False   (Mosiah
)]  

 

484. (H-C) Who was the first
person baptized in the waters of Mormon?

         A. Helaman

         B. Helorum

         C. Hem

         D. Helam

                                         

                                                                                                                                                         [Answer:
D   (Mosiah
)]

 

485. (H-C) Alma cried unto the Lord immediately before baptizing Helam,
saying the following words, “O Lord, pour out thy spirit upon thy servant
that he may do

        this work with ______________”:

         A. real
intent

         B. holiness
of heart

         C. faith in
Christ

         D. a
conscience void of offense

         E. clean
hands and a pure heart

                                         

                                                                                                                                                         [Answer:
B   (Mosiah
)]

 

486. (D-C) Alma‘s baptismal prayer included all of the following EXCEPT:

         A. A
declaration that he had authority from Almighty God to baptize

         B. A
statement that this baptism was a testimony that Helam
had entered into a covenant to serve God

         C. A
declaration that all of Helam’s sins were forgiven

         D. A
blessing that the Lord’s spirit would be poured out upon Helam

         E. A prayer
that the Lord would grant unto Helam eternal life,
through the redemption of Christ

                                         

                                                                                                                                                         [Answer:
C   (Mosiah
)]

 

487. (H-M) Helam’s baptism was
notable for all of the following reasons EXCEPT:

         A. Both Helam (the baptizee) and Alma
(the baptizer) were buried in the water together

         B. Helam and Alma came out of the water rejoicing

         C. The
spirit descended in the form of a dove during the baptism

         D. Helam and Alma were both filled with the spirit

                                         

                                                                                                                                                         [Answer:
C   (Mosiah
)]

 

488. (H-E) All of the following
statements concerning those who were baptized at the waters of Mormon are true EXCEPT:

         A. There were 204 souls baptized

         B. They were
filled with the grace of God as they were baptized

         C. They were
called the
Church of God (Christ) from that time on

         D. Each time
Alma baptized a person, he buried himself in the water also

         E. Whosever
was baptized by the power and authority of God were added to the church

                                         

                                                                                                                                                         [Answer:
D   (Mosiah
-17)]

 

489. (H-M) Alma, having authority from God, ordained 1 priest for every 100 people that
had been baptized at the waters of Mormon.

                                         

                                                                                                                                                         [Answer:
False   (Mosiah
)]

 

490. (D-M) Alma commanded the newly-ordained priests to do all of the following EXCEPT:

         A. To seek
out and ordain other priests

         B. To teach
concerning the things pertaining to the
kingdom
of
God

         C. To teach
nothing except the things
Alma had taught or which had been spoken by the holy prophets

         D. To preach
nothing save it were repentance or faith on the Lord

         E. That they
should not contend one with another

                                         

                                                                                                                                                         [Answer:
A   (Mosiah
-21)]

 

491. (H-M) Alma commanded the new-ordained priests to do all of the following EXCEPT:

         A. To look
forward with one eye

         B. To have
one faith and one baptism

         C. To
baptize for the dead

         D. To have
their hearts knit together in harmony and love

         E. To observe the sabbath day and keep it holy

         F. To give
thanks to the Lord every day

                                         

                                                                                                                                                         [Answer:
C   (Mosiah
-24)]

 

492. (H-M) True or false: By following Alma‘s admonitions, the ordained priests became “the children of
God”.

                                         

                                                                                                                                                         [Answer:
True   (Mosiah
)]

 

 

 

493. (H-M) All of the following pertained to Alma‘s followers EXCEPT:

         A. The
priests labored with their own hands for their own support

         B. The
people gathered at least once each week to worship and to be taught

         C. The
people imparted of their substance, every one according to that which he had

         D. Little
was required of him that had little to give

         E. The
people paid their tithing to the priests

         F. The
people were to impart of their substance of their own free will and good
desires

                                          

                                                                                                                                                         [Answer:
E   (Mosiah
-28)]

 

494. (H-M) Alma told his priests not to depend on the people for their support.  Blessings received for obedience to this
counsel were:

         A. To
receive the grace of God

         B. To wax
strong in the spirit

         C. To have a
knowledge of God

         D. To teach
with power and authority from God

         E. All of
the above

                                          

                                                                                                                                                         [Answer:
E   (Mosiah
)]

 

495. (H-M) The people of Alma walked uprightly before God, imparting to one another both temporally
and spiritually according to their ________.

         A. Needs

         B. Wants

         C. Desires

         D. Hopes

         E. None of
the above

         F. A and B
only

                                           

                                                                                                                                                         [Answer:
F   (Mosiah
)]

 

496. (H-M) Alma states that the water of Mormon and the forest
of
Mormon
were beautiful to the eyes of his followers for what
reason?

         A. It was
there that they were baptized

         B. It was there that they came to a knowledge of their Redeemer

         C. It was
there that they received a remission of their sins

         D. It was
there that they were able to escape from Noah’s army

         E. It was
there that they established the church

                                          

                                                                                                                                                         [Answer:
B   (Mosiah
)]

 

497. (H-M) When King Noah discovered that people were
meeting secretly with
Alma, he sent his army to destroy them.  What allowed Alma and his people     

        to escape?

         A. The army
couldn’t discover their hiding places

         B. The Lord blinded the eyes of the army

         C. The poeple of Alma were apprised of the coming of Noah’s army

         D. A pillar
of fire protected the Lord’s people

         E. Alma and
his people simply outran the army

                                          

                                                                                                                                                         [Answer:
C   (Mosiah
)]

 

498. (H-C) How many souls fled
with
Alma into the wilderness?

         A. 150

         B. 250

         C. 350

         D. 450

         E. 550

 

                                                                                                                                                         [Answer:
D   (Mosiah
)]

             


Click here to return to the top
of this quiz section
Click here to return to the
Book of Mormon menu page
Click here to return to the
Main Menu page