Select Page

Mosiah 2

Mosiah 2


 

185. (H-E) Mosiah, at the request of his father Benjamin, made a proclamation throughout the land that the people should gather together to hear king Benjamin 

        speak.  All of the following statements about these people are true EXCEPT:

         A. They went up to the temple to hear the words of king Benjamin

         B. The number of people was so great they did not number them

         C. The people had multiplied greatly and waxed great in the land

         D. They brought the firstlings of their flocks in order to offer burnt sacrifices

         E. They offered their burnt offerings according to the law of Aaron

         F. They pitched their tents around the temple, every man according to his family, having the door of the tent towards the temple

                                                                                                                                                         [Answer: E   (Mosiah 2:1-3 & 5-6)]

 

186. (D-M) The people offered sacrifices and gave thanks for all of the following things EXCEPT:

         A. That the Lord had brought them out of the land of Egypt

         B. That the Lord had delivered them out of the hands of their enemies

         C. That the Lord had appointed just men to be their teachers

         D. That the Lord had appointed a just man to be their king

         E. That their king had established peace in the land

         F. That their king had taught them to keep the commandments of God

         G. That their keeping of the commandments allowed them to rejoice and to be filled with love towards God and all men

                                                                                                                                                         [Answer: A   (Mosiah 2:4)]

 

187. (H-E) True or false: Every family was separate one from another as they encircled the temple with their tents, and they remained in their tents as they 

        listened to king Benjamin speak.

                                                                                                                                                         [Answer: True   (Mosiah 2:5-6)]

 

188. (H-M) The multitude of people was so great that king Benjamin did all of the following EXCEPT:

         A. He caused a tower to be erected and he spoke from the top of the tower

         B. Because all could not hear him, he caused that his words should be written down

         C. He sent his written words among the people, that all would receive his message

         D. All of the above

         E. None of the above

                                                                                                                                                         [Answer: D   (Mosiah 2:7-8)]

 

189. (H-M) As king Benjamin began his memorable discourse to his people, he addressed them in what manner?

         A. My fellow citizens

         B. My fellow saints

         C. My brethren

         D. My friends in Christ

         E. My beloved followers

                                                                                                                                                         [Answer: C   (Mosiah 2:9)

 

190. (D-M) As he began his sermon, king Benjamin told his people three things that he did NOT want them to do.  Which of the following was NOT one of those 

        three things?

         A. Trifle with the words that he would speak

         B. Quarrel and fight one with another, and thus serve the devil

         C. To fear him

         D. To think that he himself was more than a mortal man

                                                                                                                                                         [Answer: B   (Mosiah 2:9-10)]

 

191. (D-E) King Benjamin reminded his people that they should not trifle with his words, but that they should do what?

         A. Hearken unto him

         B. Open their ears that they might hear

         C. Open their hearts that they might understand

         D. Open their minds that the mysteries of God might be unfolded to their view

         E. All of the above

                                                                                                                                                         [Answer: E   (Mosiah 2:9)]

 

192. (D-E) As king Benjamin addressed his people, he said all of the following things about himself EXCEPT:

         A. That he was like unto his people, like unto themselves

         B. That he was subject to all manner of infirmities in body and mind

         C. That he hoped his successor would be as righteous as he had been

         D. That he had been chosen by the people and consecrated by his father

         E. That the hand of the Lord had allowed him to be a ruler and a king over the people

         F. That he had been kept and preserved by the matchless power of God

         G. That he had served his people with all the might, mind, and strength that the Lord had granted him

                                                                                                                                                         [Answer: C   (Mosiah )]

 

193. (D-M) As king Benjamin addressed his people, he said all of the following things about himself EXCEPT:

         A. That he had not sought gold nor silver nor any manner of riches from them

         B. That the taxes he had required of them had been used for righteous purposes

         C. That he had not suffered them to be confined in dungeons

         D. That he had not suffered them to make slaves one of another

         E. That he had not suffered them to murder or plunder or steal or to commit adultery or any manner of wickedness

         F. That he had taught them to keep the commandments of God

                                                                                                                                                         [Answer: B   (Mosiah -13)]

 

194. (H-M) True or
false: King Benjamin had labored with his own hands to serve his people, that
they might not be laden with taxes or other grievous burdens.

                                                                                                                                                         [Answer: T   (Mosiah )]

 

195. (H-E) King
Benjamin said many things about himself as he began his sermon, and he did that
for what purpose?

         A. That he could boast

         B. That he could accuse his people

         C. That he could prepare them for the
difficult doctrine which was to follow

         D. That he could answer a clear
conscience before God

                                                                                                                                                         [Answer: D   (Mosiah )]

 

196. (D-M) King
Benjamin said all the following things to his people EXCEPT:

         A. He considered his service to his
people as service to God

         B. When you are in the service of your
fellow beings you are only in the service of your God

         C. By serving you, I have washed my
garments of your many sins

         D. If I, your king, have served you,
ought not ye to labor to serve one another?

         E. If I, your king, do merit any
thanks from you for my service, ought not ye to thank your Heavenly King?

                                                                                                                                                        [Answer: C   (Mosiah -19)]        

 

197. (D-M) King
Benjamin pointed out to his people many of the things which God had done for
them, and for which they should render praise and thanks to him. 

        Those things included all of the
following EXCEPT:

         A. He has created you

         B. He has kept and preserved you

         C. He has caused that you should
rejoice

         D. He has given you gold, silver, and
riches beyond measure

         E. He has granted that you should live
in peace one with another

                                                                                                                                                        [Answer: D   (Mosiah )]

 

198. (D-M) King
Benjamin pointed out to his people many of the things which God had done for
them, and for which they should render praise and thanks to him. 

        Those things included all of the
following EXCEPT:

         A. He has preserved you from day to
day

         B. He has given you victories over
your enemies and foes

         C. He has lent you breath

         D. He has allowed you to live and move
and do according to your own will

         E. He has supported you from one
moment to another

                                                                                                                                                         [Answer: B   (Mosiah )]

 

199. (D-E) King
Benjamin told his people that even if they served God with their whole souls,
even then they would still be _____________.

         A. Ungrateful followers

         B. In his debt

         C. Unprofitable servants

         D. Less than the dust of the earth

         E. Imperfect creatures

                                                                                                                                                         [Answer: C   (Mosiah )]

 

200. (D-M) King
Benjamin told his people that God only required one thing of them.  What was that one thing?

         A. To keep his commandments

         B. To keep the Sabbath Day holy

         C. To perfect, even as he is perfect

         D. To have clean hands and a pure
heart

         E. To love one another

                                                                                                                                             [Answer: A   (Mosiah )]

 

201. (D-M) King
Benjamin told his people that if they would keep God’s commandments, the Lord
would do which of the following things for them?

         A. Cause the sun to shine upon them

         B. Destroy their enemies

         C. Turn away the east wind from their
lands

         D. Bless them and prosper them

         E. Reveal the mysteries of God unto them

                                                                                                                                                         [Answer: D   (Mosiah )

           

 

202. (D-D) Regarding God's relationship with his children, what did king Benjamin say occurred "in the first place"?

         A. He sent holy prophets to instruct and bless them

         B. He created them and granted unto them their lives

         C. He made covenants with them

         D. He promised them exaltation and eternal life

         E. He created this earth upon which they could dwell

                                                                                                                                                          [Answer: B   (Mosiah )]

 

203. (D-E) King Benjamin told his people that they were indebted unto God.  For what reason did he say they were indebted?

         A. Because God had made covenants with them

         B. Because God had created this earth upon which they could dwell

         C. Because God had sent holy prophets to instruct and bless them

         D. Because God had created them and granted unto them their lives

         E. Because God had promised them exaltation and eternal life

                                                                                                                                                          [Answer: D   (Mosiah )]

 

204. (D-M) Regarding God's relationship with his children, what did king Benjamin say occurred "secondly", or in the second place?

         A. He required that they should do as he commanded them

         B. He granted unto them their physical bodies

         C. He established the family relationship, with parents to guide and instruct their children

         D. He expelled Adam and Eve from the Garden of Eden

         E. He placed an angel to guard the way of the tree of life

                                                                                                                                                          [Answer: A   (Mosiah )}

 

205. (D-M) King Benjamin told his people that if they did as God commanded them, what would God do?

         A. He would prepare a mansion for them in his house

         B. He would make their callings and elections sure

         C. He would immediately bless them and pay them

         D. He would hedge up the way of their enemies

         E. He would place angels round about them, to bear them up

                                                                                                                                                          [Answer: C   (Mosiah )]

 

206. (D-M) King Benjamin asked the following question of his people - “…of what have ye to boast?”  He asked that question because ________:

         A. They were stiffnecked         

         B. They were indebted to God, and always would be, forever and ever

         C. They were not sufficiently humble

         D. They were unworthy creatures

         E. Because their hands were not clean nor were their hearts pure

                                                                                                                                                          [Answer: B   (Mosiah )]

 

207. (D-E) King Benjamin told his people that they could not say “aught” of themselves for all of the following reasons EXCEPT:

         A. Because they were not even as much as the dust of the earth

         B. Because they were created of the dust of the earth

         C. Because the dust of the earth belonged to him who created them

         D. Because even he [king Mosiah], their king, was no better than they themselves were

         E. Because the word “aught” was very difficult to pronounce in their language

                                                                                                                                                         [Answer: E   (Mosiah -26)]

 

208. (H-M) True or false: King Benjamin told his people that he was old and about to yield up his mortal frame to its father earth.

                                                                                                                                                         [Answer: F   (Mosiah )]

 

209. (H-M) King Benjamin said all of the following things about himself EXCEPT:

         A. That he was no better than his people

         B. That he was also created of the dust

         C. That he was old

         D. That his mind had become feeble

         E. That he was about to yield up his mortal frame to the earth

         F. That he had served his people

         G. That he was walking with a clear conscience before God

                                                                                                                                                         [Answer: D   (Mosiah -27)]

 

210. (H-M) King Benjamin gave his people several reasons why he had caused them to assemble together.  These reasons included all of the following EXCEPT:

         A. That he would be found blameless

         B. That their blood would not come upon him when he stood before God to be judged

         C. That by bearing good tidings to them, his feet would become beautiful upon the mountains

         D. To rid his garments of their blood when he was so close to going down to his grave

         E. That he might go down to his grave in peace

         F. That he could declare unto them that he could no longer be their teacher or king

                                                                                                                                                         [Answer: C   (Mosiah -29)

 

211. (D-E) King Benjamin told his people that he hoped his immortal spirit would do which of the following?

         A. Join the choirs above in singing the praises of a just God

         B. Join the bass section of the choirs above in singing praises to God

         C. Join the tenor section of the choirs above in singing praises to God

         D. Sing a solo with a celestial choir above and sing praises to God

         E. Accompany one of the heavenly choirs above

                                                                                                                                                         [Answer: A   (Mosiah )]

 

212. (H-M) King Benjamin said all of the following things about himself to his people EXCEPT:

         A. My whole frame doth tremble exceedingly while attempting to speak unto you

         B. It is upon the rock of our Redeemer that I have built my foundation

         C. The Lord God doth support me

         D. The Lord hath suffered me that I should speak unto you 

         E. The Lord hath commanded me to tell you that my son Mosiah is to be a king and ruler over you

                                                                                                                                                         [Answer: B   (Mosiah )]

 

213. (H-M) King Benjamin counseled his people to do as they had hitherto done, and counseled them to keep the commandments given unto them by his son,  

        Mosiah.  He promised his people two things would happen if they did as he counseled them.  Those two promises were:

         A. Their yokes would be easy and their burdens would be light

         B. They would prosper in the land and their enemies would have no power over them

         C. The curse of the Lord would be lifted from them and the desert would blossom as a rose

         D. Their callings would be made sure and their elections would be made sure

         E. The hearts of the fathers would turn to their children and the hearts of the children would turn to their fathers 

                                                                                                                                                         [Answer: B   (Mosiah )]

 

214. (D-E) In verse 32 of Mosiah chapter 2, King Benjamin told his people to beware of two specific transgressions.  These two transgressions were:

         A. Insincere prayer and infrequent fasting

         B. Breaking the Sabbath Day and gainsaying

         C. Allowing contentions to arise among themselves and listing to obey the evil spirit

         D. Coveting their neighbors’ wives and committing adultery

         E. Highmindedness and stiffneckedness

                                                                                                                                                         [Answer: C   (Mosiah )]

 

215. (D-E) King Benjamin told his people that there was a wo pronounced upon him who listed to obey the evil spirit and who remained and died in his sins.  That    

        ‘wo’ included all of the following EXCEPT:

         A. That person would drink damnation to his own soul

         B. That person would receive an everlasting punishment as his wages

         C. That person would have transgressed the law of God contrary to his own knowledge

         D. That person would be bodily thrown into a lake of fire and brimstone

                                                                                                                                                         [Answer: D   (Mosiah )]

 

216. (D-E) With the exception of the little children, king Benjamin’s people had been taught all of the following truths EXCEPT:

         A. That they would all be punished for their own transgressions, as well as for Adam’s transgressions

         B. That they were eternally indebted to their heavenly Father

         C. That they should render to Him all that they had

         D. That they should render to Him all that they were

         E. That the records which contained the prophecies had been spoken by the holy prophets

         F. That their fathers and the prophets had spoken that which was commanded of them of the Lord

         G. That the prophets were just and true

                                                                                                                                                         [Answer: A   (Mosiah -35)]

 

217. (D-M) King Benjamin told his people that severe consequences awaited all of the following EXCEPT:

         A. Those who went contrary to the things that had been taught 

         B. Those who went contrary to the things which had been spoken

         C. Those who transgressed

         D. Those who withdrew themselves from the Spirit of the Lord

         E. Those who allowed Satan to lead them by the neck with a flaxen cord

                                                                                                                                                         [Answer: E   (Mosiah )]

 

218. (D-M) King Benjamin taught his people that those who withdrew themselves from the Spirit of the Lord could expect all of the following consequences 

        EXCEPT:       

         A. They would not be guided in wisdom’s paths

         B. They would be like a wave of the sea, driven with the wind and tossed

         C. They would not be blessed

         D. They would not be prospered

         E. They would not be preserved

                                                                                                                                                         [Answer: B   (Mosiah )]

 

219. (D-D) King Benjamin described the person who deliberately withdraws himself from the Spirit of the Lord in all of the following ways EXCEPT:

         A. He comes out in open rebellion against God

         B. He lists to obey the evil spirit

         C. He becomes an enemy to all righteousness

         D. The Lord has no place in him

         E. He becomes an unholy temple

         F. Misery and sorrow follow him all the days of his life

                                                                                                                                                         [Answer: F   (Mosiah )]

 

220. (D-M) King Benjamin explained to his people that if a man repented not, and lived and died an enemy to God, all of the following would happen EXCEPT:

         A. The demands of justice would awaken his soul to a lively sense of his own guilt

         B. He would shrink from the presence of the Lord

         C. The jaws of hell would gape wide to receive him

         D. His breast would be filled with guilt

         E. His breast would be filled with pain and anguish

                                                                                                                                                         [Answer: C   (Mosiah )]

 

221. (D-M) King Benjamin told his people that the man who lived and died an enemy to God would be filled with anguish.  He likens that anguish to which of the 

        following:

         A. A lake, burning with fire and bubbling with brimstone

         B. A volcano, spewing forth molten lava

         C. An east wind, bringing with it drought and famine

         D. An unquenchable fire, whose flame ascends up forever and ever

         E.  A plague of locusts, which leaves in its wake hunger and death

                                                                                                                                                         [Answer: D   (Mosiah )]

 

222. (D-M) King Benjamin taught that mercy would have no claim on an unrepentant sinner who dies an enemy to God, and his final doom would be to endure 

        what?

         A. A never-ending torment

         B. An endless sorrow

         C. An everlasting damnation

         D. An infinite shame

         E. An indescribable lamentation

                                                                                                                                                         [Answer: A   (Mosiah )]

 

223. (H-M) King Benjamin admonishes his people to awake to a remembrance of the awful situation of those that fall into transgression.  He addresses himself specifically to three groups of people as he gives this admonition.  Who were these groups?

         A. Men, women, children

         B. Brethren, sistren, children

         C. Mothers, daughters, and infants

         D. Nephites, Lamanites, Zoramites

         E. Old men, young men, little children

                                                                                                                                                         [Answer: E   (Mosiah )]

 

224. (D-M) In one of the most beautiful verses contained in the Book of Mormon, king Benjamin asked his people to consider the situation of those that keep the 

        commandments of God.  He described these people in all of the following ways EXCEPT:

         A. They are in a blessed and happy state

         B. They are often visited by angels

         C. They are blessed both temporally and spiritually

         D. If they are faithful to the end, they are received into heaven

         E. If they are faithful, they will dwell with God in a state of never-ending happiness

                                                                                                                                                         [Answer: B   (Mosiah )]

 

225. (D-E) King Benjamin ends this portion of his sermon by saying, “O remember, remember that these things are ________, for the Lord God hath spoken it.

         A. Forthright

         B. Incontrovertible

         C. Unassailable

         D. True

         E. Supernal

                                                                                                                                                         [Answer: D   (Mosiah )]

 

 


Click here to return to the top
of this quiz section
Click here to return to the
Book of Mormon menu page
Click here to return to the
Main Menu page