Select Page

bmalma16 ( + + )

Alma 16


1.   In the eleventh year of the reign of the judges, all of the following situations existed EXCEPT:
.        A. There was much peace in the land of Zarahemla.
.        B. There had been no wars nor contentions for many years.
.        C. Prophets were preaching the doctrine of Christ in all of the Nephite villages.
.        D. At one point, a cry of war was heard throughout the land.
.        E. The armies of the Lamanites came into the borders of the lands.
.        F. The Lamanites destroyed the city of Ammonihah, along with its inhabitants.
.        G. The Lamanites took some of the Nephites as captives.
.                                                                                                                       Answer:  C  (Alma 16:1-3)

2.   Because the Nephites were desirous to rescue those who had been taken captive by the Lamanites, they sent Zoram
.        (the chief captain over the armies) and his two sons to confer with Alma, the high priest.  What was the purpose of the
.        meeting?
.        A. The people, through Zoram, asked Alma to pray for the safe return of the captives.
.        B. The people, through Zoram, asked Alma to call down fire and damnation upon the heads of the Lamanites.
.        C. The people wanted Alma to bless Zoram with wisdom and strength for his upcoming conflict with the Lamanites.
.        D. They wanted Alma to use his spirit of prophecy to tell the Nephites where to go in search for their captive brethren.
.        E. They wanted Alma to tell them which weapons would be most effective in battling the Lamanites.
.                                                                                                                        Answer:  D  (Alma 16:4-5)

3.   The names of the two sons of Zoram, the chief captain of the Nephite armies, were:
.        A. Ham and Shem
.        B. Shadrach and Meshach
.        C. Nephi and Samuel
.        D. Aba and Shemlon
.        E. Lehi and Asa
.        F. Middoni and Riplakish
.                                                                                                                       Answer:  E  (Alma 16:5)

4.   At the request of Zoram, Alma inquired of the Lord concerning the Lamanite armies.  The Lord told him all of the following EXCEPT:
.        A. The Lamanites would cross the river Sidon in the south wilderness.
.        B. The Lamanites would cross the river Sidon up beyond the borders of the land of Manti.
.        C. The Nephite armies were to meet the Lamanites on the east side of the river Sidon.
.        D. The Nephites were to wear full battle gear, including breast plates and helmets.
.        E. The Lord would deliver the captive Nephites out of the hands of the Lamanites.
.                                                                                                                       Answer:  D  (Alma 16:6)

5.   Zoram and his sons and the Nephite army followed Alma’s instructions.  All of the following events happened EXCEPT:
.        A. The Nephite armies crossed over the river Sidon beyond the borders of Manti.
.        B. The Nephite armies encountered the Lamanaite armies, and scattered them and drove them into the wilderness.
.        C. The Nephites rescued all but two of the captive Nephites who had been taken by the Lamanites.
.        D. The Nephite armies brought their rescued brethren back to their own lands.
.                                                                                                                       Answer:  C  (Alma 16:7-8)

6.   The eleventh year of the judges ended with all of the following events EXCEPT:
.        A. The Lamanites were driven out of the land.
.        B. The people of Ammonihah were destroyed with the exception of three souls, who survived to tell the awful tale of
.             the destruction of their people.
.        C. The city of Ammonihah was completely destroyed, being left desolate in just one day.
.        D. The people of Ammonihah had declared that even God could not destroy their city, because of its greatness.
.                                                                                                                        Answer:  B   (Alma 16:9-10)

7.   Regarding the carcases of the Ammonihahites following their destruction, all of the following are true EXCEPT:
.        A. The carcases were mangled by wolves and hyenas and other wild beasts of the wilderness.
.        B. Many days after their demise, the dead bodies were heaped up upon the earth.
.        C. The dead bodies were covered with a shallow covering.
.        D. The foul scent of the bodies was so great that people did not possess the land again for many years.
.        E. The land became know as the ‘Desolation of Nehors’, for they were of the profession of Nehor.
.        F. The land remained desolate.
.                                                                                                                        Answer:  A  (Alma 16:11)

8.   After the city of Ammonihah was destroyed, all of the following happened EXCEPT:
.        A. The Lamanites didn’t come again to war againts the Nephites for three years.
     .   B. Alma and Amulek went forth preaching repentance to the people.
.        C. Alma and Amulek taught the people in temples, sanctuaries, and synagogues.
.        D. Alma and Amulek imparted the word of God continuously, without any respect of persons.
.        E. Many others were called to preach the word throughout the land.
.        F. The church remained restricted to certain carefully chosen regions of the land.
.                                                                                                                        Answer:  F  (Alma 16:12-16)

9.  True or false:  There was only minor inequality among the people after Alma and Amulek preached the word of God
.           throughout the land.
.                                                                                                                      Answer:  False   (Alma 16:16)

10.  The Lord poured out his Spirit on all the face of the land to accomplish all of the following purposes EXCEPT:
.        A. To prepare the minds and hearts of the children of men to receive the word which should be taught among them at
.             the time of the coming of Christ.
.        B. That the children of men might not be hardened against the word or unbelieving.
.        C. That the children of men might not go on to destruction.
.        D. That the children of men might be led to gold, silver, and all kinds of precious things.
.        E. That the children of men might receive the word with joy.
.        F. That the children of men might be as a branch grafted into the true vine.
.        G. That the children of men might enter into the rest of the Lord their God.
.                                                                                                                            Answer:  D   (Alma 16:16-17)

11.  The priests who went forth among the people preached against all of the following EXCEPT:
.        A. Lyings, deceivings, envyings
.        B. Strifes, malice, revilings
.        C. Procrastination, defilements, malfeasance
.        D. Stealing, robbing, plundering
.        E. Murdering, adultery, lasciviousness
.                                                                                                                          Answer:  C  (Alma 16:18)

12.   The priests who went forth among the people “held forth” in all of the following teachings EXCEPT:
.        A. Things which would shortly come.
.        B. The coming of the Son of God.
.        C. The flight into Egypt by the holy family.
.        D. The suffering and death of the Son of God.
.        E. The resurrection of the Lord.
.                                                                                                                          Answer:  C   (Alma 16:19)

13.  Many of the people that were being taught inquired about the place where the Son of God would come.  What were
.          they taught in response to their question?
.        A. He would appear unto them after his resurrection.
.        B. He would appear to his lost sheep.
.        C. He would visit the lost ten tribes of Israel.
.        D. He would dwell only among those in the Holy Lands.
.                                                                                                                        Answer:  A   (Alma 16:20)

14.  The fourteenth year of the reign of the judges ended with all of the following EXCEPT:
.        A. The church had been established throughout all the land.
.        B. The church gained victory over the devil.
.        C. The word of God was preached in its purity in all the land.
.        D. The righteousness of the people caused Satan to be bound in shame.
.        E. The Lord poured out his blessing upon the people.
.                                                                                                                        Answer:  D  (Alma 16:21)


Click here to return to the Book of Mormon menu page
Click here to return to the Main Menu page: